Contact

Dorps- en kulturhusen in de knel

De dorps- en kulturhusen vormen belangrijke ontmoetings-punten in de gemeente Aalten. Helaas zijn ook zij geraakt door de coronamaatregelen. Wat merken zij ervan en hoe pakt het uit? 

We vroegen het aan Rini te Kulve, gastheer bij ’t Grachthuys in Bredevoort. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, aldus de heer te Kulve. “Net voor de start van het seizoen, ging de deur op slot. Het hele voorjaar geen activiteiten in het kulturhus en geen bezoekers op het terras tijdens de zonnige feestdagen. Het is een onwerkelijke situatie, waarbij de maatregelen van de overheid een enorme impact hebben, zonder dat je er zelf iets aan kunt doen.”  

Er werd echter niet stilgezeten tijdens de lockdown. Muren werden geschilderd, mobiele wanden in elkaar gezet, het restaurant werd omgebouwd tot afhaalpunt van heerlijke maaltijden. “Je doet alles wat in je macht ligt, om er het beste van te maken. Nu hebben we zowel het restaurant als terras zo ingericht dat onze gasten weer gezellig en veilig kunnen genieten van de Bredevoortse gastvrijheid.” De muziekvereniging is weer gestart en ook het bewegen voor ouderen komt langzaam op gang. 

Ondanks alle inzet en de creativiteit, is de schade enorm. De regelingen van de overheid zijn een druppel op de gloeiende plaat. “De gemeente Aalten zou kunnen helpen door  belastingen niet uit te stellen, maar af te stellen. Ook een eenmalige subsidie zou als waardering een mooi gebaar zijn. En daarnaast BOA’s met begrip in plaats van een boete, wanneer gasten zich niet aan de regels houden.” 

De belangrijkste verandering kunnen we als bezoekers zelf teweeg brengen. Om met de woorden van Te Kulve af te sluiten: “De zon schijnt, de lucht is blauw, het terras staat klaar, dus kom maar gauw!”

Yolanda Winkelhorst, bestuurslid.