Contact

Hulp aan organisatoren van evenementen

Ontmoeting, reuring, gezelligheid en saamhorigheid. Mooie woorden die passen bij evenementen, feestjes, samen zijn en die ook zeker passen bij ons CDA. Maar al ruim een jaar hebben we te maken met Covid-19 en beperkingen op sociaal gebied. Hierover klagen heeft niet veel zin, dat kost nodeloze energie. Maar we verlangen allemaal weer naar  die ontmoeting, reuring, gezelligheid en saamhorigheid. Vaccineren heeft ons hoop gegeven, een vooruitzicht op het weer kunnen ervaren van die vier mooie woorden. Vanaf de maand mei lijkt er voorzichtig weer meer mogelijk te worden. De terrassen mogen dan hopelijk weer open en vanaf juli lijken er weer evenementen mogelijk. 

De ondernemers, de organisatoren, verenigingen en vrijwilligers zullen de energie en middelen moeten vinden om weer evenementen en feestjes te organiseren. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Veel ondernemers en verenigingen hebben veel inkomen gemist het afgelopen jaar. Hierdoor hebben ze vele malen minder middelen om evenementen te organiseren. Het organiseren, de voorbereiding kost immers geld. Geld dat men later hoopt terug te verdienen bij het daadwerkelijk houden van het evenement, maar het geld moet er eerst wel zijn. Voor het aanvragen van de vergunning, voor het maken van reclame, voor het drukken van kaartjes, voor de aankleding, het huren van podia en/of standjes of tenten en voor het inkopen van eten en drinken bijvoorbeeld. De ondernemers en verenigingen die evenementen organiseren moeten dit eerst wel kunnen bekostigen. Ook moet men weer voldoende medewerkers en vrijwilligers vinden om een evenement te kunnen organiseren én men moet zelf de energie hebben, om ondanks alle tegenslagen van het afgelopen jaar, het vertrouwen te hebben dat er na juli weer evenementen mogelijk zijn en dus nu druk aan de slag te gaan. Het organiseren kost immers ook tijd. Een evenement als bijvoorbeeld Bredevoort schittert, de Kermis of Oranjefeest, Sjoks en Dinxperience kost maanden van voorbereiding.

Wij als CDA willen van ons college weten of zij actief organisatoren van vergunningsplichtige evenementen willen benaderen en horen wat de plannen van deze organisatoren zijn, tegen welke eventuele problemen zij aanlopen en op welke manier de gemeente zou kunnen helpen. 

We houden u op de hoogte.

Zelma van Alstede, raadslid.