Samen voor het Blauwe Meer!

Al vele jaren is het een probleem om een zomer lang plezier te beleven van zwembad Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Blauwalg is al jaren een plaaggeest maar afgelopen jaar kwamen daar ook corona en een defect chloorbad bij. Teleurstelling alom! Samen met de Dinxperlose bevolking, onder leiding van de Aaltense Uitdaging, wordt er nu met man en macht gewerkt om het eens zo geliefde bad weer in haar oude glorie te doen herstellen. Het eerste doel is om deze zomer te kunnen zwemmen in het chloorbad en op de zonneweide te kunnen chillen, spelen en sporten. Later worden verdere plannen uitgewerkt.

Maandagavond 29 maart kwamen diverse organisaties, verenigingen, ondernemers en sleutelpersonen naar Het Blauwe Meer in Dinxperlo voor de Walking-Through, een corona proof bijeenkomst op uitnodiging van de Aaltense Uitdaging en de werkgroep. Marianne te Linde van de Uitdaging vertelt: “We zijn al een tijdje met een aantal mensen in een soort van werkgroep in gesprek om te zorgen dat er komende zomer gezwommen kan worden in Dinxperlo, in elk geval in het chloorbad dat Optisport beheert. We hebben deze avond belegd, om met allerlei betrokkenen te inventariseren wat daarvoor nodig is en hoe we dat kunnen bereiken. Ook Steffan Rexwinkel van Figulus Welzijn werkt heel hard mee en heeft veel goede ideeën voor Het Blauwe Meer.”

Chloorbad vernieuwd
In het Optisport-deel van Het Blauwe Meer was te zien dat het chloorbad wordt vernieuwd. In de coating zat een grote scheur, zodat dit op het water dreef. Daaronder kwamen oude gehavende tegels tevoorschijn. Alles moest eruit gesloopt worden. Ook het ‘pierenbadje’ wordt aangepakt. Het ondiepe bassin met zo’n tien cm water is geschikt voor de allerkleinsten om ook veilig te genieten van het water. Dat bassin heeft ook een grondige opknapbeurt nodig. Daarna moet de ruimte er omheen weer worden betegeld. Mooi om te zien dat OptiSport hier zeer voortvarend mee aan de slag is gegaan! En daarnaast vragen het zandstrand en de speelweide natuurlijk om een opknapbeurt. We willen weer lekker kunnen beachvolleyballen, spelen en zonnen!

Blauwalg te voorkomen?
Het is een eerste stap, want naast het chloorbad is er natuurlijk ook nog het ‘natuurbad’, de waterplas Het Blauwe Meer, die ook gebruikt wordt door hengelsportvereniging  HSV De Voorn. De laatste jaren kan er in die plas meestal niet gezwommen worden; er is elk jaar opnieuw snel sprake van blauwalg. De gemeente is, samen met OptiSport, bezig met een onderzoek naar de oorzaak van de BlauwAlg en mogelijke oplossingen. Daarnaast hebben ook de mensen van HSV De Voorn hun opvattingen over de oorzaak en mogelijke oplossingen. Deze ideeën worden meegenomen in het onderzoek. Evenals een andere bestrijdingswijze; de ‘airlift’. Dat is een pomp, die zorgt voor circulatie en vermenging van het water, waardoor groei van blauwalg wordt gehinderd of voorkomen. Resultaten hiermee elders in het land zijn hoopgevend.

Informatie voor alle inwoners
De werkgroep is onder aanvoering van de Aaltense Uitdaging nu aan het inventariseren wat de uitkomst van de eerste bijeenkomst is. Daaruit komt dan een lijst met kansrijke zaken om aan te pakken (snoeiwerk, schilderen, tegelen, onderhoud / plaatsen van toestellen, etc.). Met vrijwilligers, via menskracht, met materiaal, via sponsoring. Al die informatie wordt getoond op de website en social media van De Aaltense Uitdaging, Optisport en de facebookpagina “Je bent een echte Dinxperloër als…..”. Volgen dus op social media! Zo willen we van het Blauwe Meer een plek met “reuring” maken; dé plek voor verkoeling tijdens tropische temperaturen, voor sport en vertier in de buitenlucht en tijdens lange zomeravonden!

Trudi Zeevalkink,
lid van de werkgroep Zwembaden Aalten-Dinxperlo en fractievolger.